Δίπλες μανιάτικες
Υλικά
1½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη...
10 αυγά
½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
λάδι για το τηγάνισμα
1 κιλό μέλι
Χονδροκομμένα καρύδια
Κανέλλα
Εκτέλεση
Χτυπάμε πολύ καλά τ' ασπράδια και προσθέταμε σε αυτά τους κρόκους κτυπημένους με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το χέρι.
Αφού ζυμώσουμε πολύ καλά το ζυμάρι, λαδώνοντας τα χέρια μας συχνά για να μην κολλάνε, αρχίζαμε ν' ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη ή με το ειδικό μηχάνημα. Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά και να απλωθούν ένα-ένα σε επιφάνεια στρωμένη με ύφασμα για να μην κολλήσουν.
Για το τηγάνισμα, θα χρειαστούμε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι, με μπόλικο ελαιόλαδο. Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι δυνατή. Κόβομε τα φύλλα της ζύμης, τετράγωνα κομμάτια 8Χ8cm περίπου ή λωρίδες και τα ψήνομε, διπλώνοντας τα σε διάφορα σχήματα.
Ένα-ένα κομμάτι που ψήνεται το βγάζομε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίζουν τα λάδια του.
Για το μέλωμα, ετοιμάζουμε σιρόπι από 1 κιλό μέλι + 3/4 ποτηριού νερό (να βράσουν 2').
Βουτάμε μια-μια τις δίπλες στο σιρόπι και τις βάζομε ξανά σε τρυπητό σκεύος να στραγγίσουν. Ρίχνουμε ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλλα.
dailynews24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου