Παραδοσιακά κουλουράκια πορτοκαλιού
Είναι η εποχή
του πορτοκαλιού και μια καλή ευκαιρία να φτιάξετε κουλουράκια πορτοκαλιού! Να, λοιπόν, μια παραδοσιακή συνταγή:
Υλικά:
* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
* 2/3 νεροπότηρου φρέσκος χυμός πορτοκάλι
* χυμός από 1 μικρό λεμόνι
* φλούδα 1 πορτοκαλιού πολτοποιημένη
* 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
* 1 νεροπότηρο ζάχαρη
* 1 κουτ.γλ. σόδα
* 1 πρέζα αλάτι
* 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
* 2 πρέζες κανέλα τριμμένη
* 1 αυγό για την επάλειψη
* λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη και την πολτοποιημένη φλούδα. Χτυπάμε καλά.
2. Προσθέτουμε την κανέλα, το κονιάκ, τους χυμούς και το αλάτι. Συνεχίζουμε με καλό ανακάτεμα.
3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ή λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα και το μπέικιν.
4. Ενσωματώνουμε το περιεχόμενο και των δύο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
5. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε πλεξουδάκια.
6. Προθερμαίνουμε το φούρνο και στρώνουμε σε λαμαρίνες ή ταψιά λαδόκολλα.
7. Κάθε κουλουράκι που πλάθουμε το βάζουμε στα ταψιά όχι πολύ κολλητά μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
8. Αλείφουμε με ένα πινέλο από λίγο αυγό στα κουλουράκια μας και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ξύσμα πορτοκαλιού.
9. Ψήνουμε στους 170΄ βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να χρυσαφίσουν, για περίπου 3/4 της ώρας ελέγχοντας τακτικά.
lixoudiesmarifanis.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου