Σε συνεχή ενημέρωση παρακολουθείστε και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - www.paratiritis-news.com

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μάθε τους τι εστί σουβλάκι!

Πώς θα το φτιάξεις μόνος σου (και πώς θα το σερβίρεις)

Εντάξει, η υγιεινή διατροφή είναι το πάν!
Σίγουρα ακούς τους πάντες γύρω σου τα τελευταία χρόνια να μιλάνε για υγιεινές τροφές, για τροφές που καίνε το λίπος και για χίλια δυο άλλα υγιεινά πάντα πράγματα! Επίσης όλοι σου λένε πως δεν τρώνε απ’έξω γιατί εκεί πέρα πουλάνε βρωμιές και οι θερμίδες που έχουν αυτές οι τροφές θα καταστρέψουν το καλογυμνασμένο σώμα τους κλπ. Πες μου όμως, ποιος από τους φίλους σου γυρνώντας από τη δουλειά φτιάχνει να φάει σολομό ψητό με σάλτσα σόγιας ή κουνουπίδι ογκρατέν; Κανένας θα έλεγα εγώ! Όλοι καταφεύγουν στο τέλειο για εμένα fast food: Το σουβλάκι!..

Και σε ρωτάω! Έχεις σκεφτεί ποτέ να φτιάξεις μόνος σου σουβλάκι για να αποφύγεις και την κακή ποιότητα αν θέλεις; Ξέρεις πως το σουβλάκι θεωρείται κανονικό και πλήρες γεύμα και αν η πίτα σου δεν είναι λαδωμένη τότε είναι και άκρως υγιεινό; 

Γιατί λοιπόν δεν μαζεύεις την παρέα σπίτι να τους μάθεις τι εστί σουβλάκι; 

Πίτα για σουβλάκι 
Υλικά
2 κ.γλ. ξερή μαγιά
1 κ.γλ. ζάχαρη 
1 1/3 - 1 1/2 κούπας χλιαρό νερό 
500 γρ. αλεύρι δυνατό 
1 κ.γλ. αλάτι 
2 κ.σ. ελαιόλαδο 

 

Εκτέλεση
Ανακατεύεις τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1/2 κούπα από το νερό και την αφήνεις 5' να σταθεί και να φουσκώσει. Ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι. Κάνεις στο κέντρο ένα άνοιγμα και ρίχνεις τη φουσκωμένη μαγιά, το λάδι και άλλη 1/2 κούπα από το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνεις, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο νερό χρειαστεί ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Βάζεις τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπολ και την γυρίζεις να λαδωθεί καλά από όλες τις πλευρές. Καλύπτεις με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Πατάς τη ζύμη να ξεφουσκώσει και πλάθεις στρογγυλές πίτες με διάμετρο 15 εκ. και πάχος 1 εκ. Τις αλείφεις καλά με λάδι και τις αφήνεις να φουσκώσουν. Με ένα πιρούνι πατάς τις πίτες κάνοντας κάθετες πιρουνιές σε σειρές. Ψήνεις στους 230 οC για 5'-7', να φουσκώσουν, χωρίς να καλοψηθούν. Τις βγάζεις από τον φούρνο και όταν κρυώσουν τις βάζεις στην κατάψυξη σε πλαστικά σακουλάκια για να τις χρησιμοποιήσεις όταν τις χρειαστείς. Τις ξεπαγώνεις, τις αλείφεις με λάδι και από τις δύο πλευρές, τις πασπαλίζεις με αλάτι και ρίγανη και τις ψήνεις στο τηγάνι ή στα κάρβουνα. 

Κοτόπουλο σουβλάκι μαριναρισμένο σε σκόρδο και ρίγανη
Υλικά

600γρ καθαρό στήθος κοτόπουλου, κομμένο για σουβλάκι 
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες 
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη 
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
1/2 κουταλάκι αλάτι 

 

Εκτέλεση
Πλένεις καλά το κοτόπουλο και το βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτεις όλα τα υπόλιπα υλικά εκτός από το αλάτι. Ανακατεύεις με απαλές κινήσεις τα υλικά στο μπολ, σκεπάζεις και αφήνεις στο ψυγείο κατά την διάρκεια της νύκτας. Ετοιμάζεις τα κάρβουνα ή το γκριλ για μέτρια φωτιά. Αν θα περάσεις το κρέας πάνω σε ξύλινα σουβλάκια τα βουτάς σε κρύο νερό για 10 λεπτά. Βγάζεις το κρέας από το ψυγείο και το περνάς πάνω στα σουβλάκια. Ψήνεις για 12 λεπτά γυρνώντας συχνά τα σουβλάκια. Κατά την διάρκεια του ψησίματος αλατίζεις. Σερβίρεις απευθείας με πίτα( από αυτές που θα έχεις φτιάξει μόνος) και τζατζίκι. 

Σουβλάκια χοιρινά μαριναρισμένα 

Υλικά για 4 άτομα800γρ χοιρινό κρέας κομμένο σε μπουκιές (χωρίς λίπος και νέυρα) 


Για τη μαρινάδα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χυμός από ένα μικρό λεμόνι
1 μικρό ποτήρι λευκό
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή περασμένο στο μπλέντερ μαζί με λίγο ελαιόλαδο και το σκόρδο)
½ ματσάκι μαϊντανό
3 κουταλιές της σούπας σόγια σος
δεντρολίβανο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση
Τοποθέτησε σε ένα μπολ τα κομμάτια του κρέατος. Ανακάτεψε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά και φτιάξε έτσι τη μαρινάδα σου. Βάλε σ το κρέας, σκέπασε το μπολ με καπάκι και άφησε το στο ψυγείο να μαριναριστεί για όλο το βράδυ (όσο περισσότερο μαριναριστεί το κρέας, τόσο πιο νόστιμο και μαλακό θα είναι). Την επόμενη μέρα, περνάς τα κομμάτια του κρέατος σε καλαμάκια και ψήνεις στη σχάρα (ή στην τοστιέρα) για περίπου 15 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών του κρέατος). Για περισσότερη νοστιμιά φρόντισε να βρέχεις τα σουβλάκια με τη μαρινάδα!


Μαγειρεύει ο Άγγελος Πρατσίνης
men24.gr

2 σχόλια:

  1. Πολυ μερακλιδικη η συνταγη , αλλα επειδη βρισκομαστε στον 21ο αιωνα και ειναι καιρος να εξελιχθουμε λιγο ως νοημονα ανθρωπινα οντα, προτεινω την αντικατασταση των ζωικων συστατικων με φυτικα που ειναι και πιο νοστιμα αν τα συνηθισουμε στη γευση. Υπαρχουν δεκαδες εναλλακτικες επιλογες για να γεμισουμε το στομαχι μας. ας αφησουμε τα ζωα λιγο ησυχα. Αν ζουσε ο Πυθαγορας σημερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά δεν "τρελαίνομαι" για το κρέας. Είμαι οπαδός του όσπριου και του λαδερού... Πέραν αυτού αν και σπούδαζα στην Κτηνιατρική, μόλις μπήκαμε στα... αίματα την "έκανα γιάλα"...
    Δυο παρατηρήσεις: 1.Άλλο η παραγωγή κρέατος, όπως γίνεται σήμερα και άλλο να θρέφουμε ένα γουρούνι και πέντε κότες στην αυλή, όπως παλιά. 2.Επειδή, όπως φαίνεται το "ψάχνεις" το θέμα, στείλε και συ κάποια πρόταση συνταγής, χωρίς κρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή