Σε συνεχή ενημέρωση παρακολουθείστε και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - www.paratiritis-news.com

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγή για το γιορτινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Χοιρινό με σάλτσα μελιού

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση,
λέει η παροιμία και αν περάσουμε μίζερα τα Χριστούγεννα δεν θα σωθούμε από την κρίση. Έτσι, σκεφτήκαμε να σας προσφέρουμε μια συνταγή, που θα σας δώσει τη δυνατότητα να χαρείτε τη γιορτινή ημέρα, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, μάλιστα!


Υλικά

3 κιλά χοιρινό κρέας

4 καρότα

2 κρεμμύδια

6 ξυλάκι κανέλας

6 πράσα

Κόκκοι μαύρου πιπεριού

αλάτι

Σπόρους κόλιανδρου

λίγα καρφιά γαρύφαλλα

60 γραμμάρια μέλι

100 ml μαυροδάφνη

50 γραμμάρια ζάχαρη καστανή

50 ml μηλόξυδο

Εκτέλεση

Ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να ξεκοκοκκαλίσει ένα μπούτι χοιρινό και να σας κόψει ένα ωραίο κομμάτι, βάρους 3 κιλών από το μέρος του κομματιού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζαμπόν. Σε μία κατσαρόλα βάζετε το κρέας και ρίχνετε κρύο νερό μέχρι του σημείου να σκεπασθεί το κρέας. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τα τέσσερα καρότα σε φέτες, το δύο κρεμμύδια κομμένα στην μέση, τα ξύλα κανέλας, τα έξι πράσα κομμένα σε ροδέλες, τους κόκκους πιπεριού, και τους σπόρους κόλιανδρου.

Βράζετε για περίπου 2 ½ ώρες, φροντίζοντας να ξαφρίζετε συχνά. Σε περίπτωση που χρειασθεί, προσθέτετε λίγο νερό, ζεστό.

Μετά από τις 2 ½ ώρες, βγάζετε το κρέας, το οποίο αφήνετε να κρυώσει για λίγο, ενόσω προθερμαίνετε τον φούρνο της κουζίνας στους 190 βαθμούς κελσίου. Με ένα μαχαίρι χαράσσετε διαγωνίως, όπως όταν κόβετε τον μπακλαβά, την επιφάνεια του κρέατος και τοποθετείτε μερικά "καρφιά" γαρύφαλλα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε τη καστανή ζάχαρη, το ξύδι και την μαυροδάφνη και βράζετε έως ότου μεταβληθούν όλα σε μία παχύρευστη σάλτσα. Προσθέστε το μέλι, συνεχίζετε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμη και αποσύρετε από την φωτιά.

Αλείφετε την επιφάνεια του κρέατος με την μισή από την σάλτσα που έχετε παρασκευάσει και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Στη συνέχεια επαλείφετε την το κρέας ξανά με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνετε για 35 λεπτά της ώρας, «βρέχοντάς» με τα υγρά που αφήνει το κρέας. Όταν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος, τότε βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε για 15 λεπτά πριν το τεμαχίσουμε.

dailynews24.gr

1 σχόλιο:

  1. Πητε μου παρακαλω το νερο του Βρασιματος ( 2,μιση ωρες ) ειναι ζωμος χωρις αξια > χυνεται ? παει χαμενο ??? ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή