Σε συνεχή ενημέρωση παρακολουθείστε και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - www.paratiritis-news.com

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μουσταλευριά




















Υλικά

500 γρ. μούστο
90 γρ. μαλακό αλεύρι
60 γρ. χοντροκομμένο καρύδι
40 γρ. σουσάμι
5 γρ. κανέλλα
120 γρ. ζάχαρη


Εκτέλεση

Ρίχνω τον μούστο και το αλεύρι μέσα σε μία κατσαρόλα και στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει 2-3 βράσεις.
Μετά βγάζω από την φωτιά την κατσαρόλα.
Ρίχνω μέσα το καρύδι και ανακατεύω καλά.
Το σερβίρω σε μπολάκια και πασπαλίζω με σουσάμι και κανέλλα (ή καρύδια).

Θερμίδες ανά μερίδα: περίπου 460 Kcal
Χρόνος προετοιμασίας: 5’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’

Διατροφικό σχόλιο

Ο μούστος (ή το γλεύκος) που αποτελεί την πρώτη ύλη για το γευστικό μας γλύκισμα, αντιπροσωπεύει το χυμό που παράγεται μετά το πάτημα των σταφυλιών και προτού ουσιαστικά ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης.
Η μουσταλευριά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που υπάρχουν στα σταφύλια, ενώ η περιεκτικότητά της σε λίπος είναι ιδιαίτερα χαμηλή (ουσιαστικά το ελάχιστο και συνάμα ευεργετικό λίπος που έχει, το οφείλει στο σουσάμι και το καρύδι).

Η εισαγωγή ενός γλυκίσματος 2 φορές την εβδομάδα σε ένα πλάνο ισορροπημένης διατροφής δεν επιβαρύνει καθόλου την έννοια της ισορροπίας και της διαθρεπτικής αξίας και μάλιστα επιλογές με μηδαμινή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως τα γλυκά του κουταλιού, η μουσταλευριά, το ζελέ, μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και σε περιόδους προσπάθειας για απώλεια βάρους.

Ξένος Κωνσταντίνος, Κλινικός Διαιτολόγος MSc /iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου