Σε συνεχή ενημέρωση παρακολουθείστε και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - www.paratiritis-news.com

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Φεβρουάριος: Εργασίες στο λαχανόκηπο

Καλλιεργητικές φροντίδες και προετοιμασίες

Ο Φλεβάρης είναι ο μήνας προετοιμασίας του λαχανόκηπου για να υποδεχτεί τα σπορεία και τις καλλιέργεις των επόμενων μηνών. Στο διάστημα αυτό μπορούμε να κάνουμε τις αγορές και τις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται για να έχουμε να δικά μας λαχανικά και φρούτα σε όλη τη διάρκεια του έτους τρώγοντας εμείς και τα παιδιά μας υγιεινά, δικής μας παραγωγής φρέσκα λαχανικά, παραγωγής μας επομένως και οικονομικά απολαμβάνοντας τα οφέλη της άσκησης που θα κάνουμε εργαζόμενοι στον κήπο και κερδίζονας ικανοποιηση με το αποτέλεσμα των δικών μας προσπαθειών...


Φυσικά και δεν μπορούμε να έχουμε νωπά όλα τα λαχανικά όλο το έτος αλλά μπορούμε να τα μεταποιήσουμε στο σπίτι για να τα καταναλώσουμε όποτε θέλουμε. Επομένως λαχανικά κατάλληλα για αποξήρανση είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, η πιπεριά, το καρότο, ο άνηθος, ο μαιντανός, η ντομάτα κ.α, κατάλληλα για βαθιά κατάψυξη είναι ο αρακάς, τα φασολάκια, η μπάμια, το σπανάκι, το καρότο, η πατάτα, οι αγκινάρες καθως επίσης και οι πιπεριές και οι μελιτζάνες τηγανισμένες ή ψημμένες, οι ντομάτες και οι πεπεριές για τα γεμιστά αδειασμένες αλλά και οι σάλτσες κ.α για κονσερβοποίηση είναι οι πιπεριές, αγγούρια, κουνουπίδι, μπιζέλια, καρότα, πατζάρια αγκινάρες και άλλα σε μορφή αλοιφής ή γλυκού ή και τουρσιού.

Όλοι εμείς λοιπόν που έχουμε χρόνο και θέλουμε να αξιοποιήσουμε ένα τμήμα του κήπου τους δημιουργώντας λαχανόκηπο πρέπει να ξεκινήσουμε απο τα βασικά.

Αρχικά πρέπει να αγοράσουμε αν δε τα έχουμε ήδη τα απαραίτητα εργαλεία για τις διάφορες εργασίες που γίνονται για την προετοιμασία του εδάφους και τη φροντίδα των φυτών. Τα πλέον απαραίτητα είναι:

Η τσάπα, ή αλλιώς σκαπάνη, με μακρύ κοντάρι για να μή καταπονείται η μέση κατά την εργασία. Με την τσάπα γίνεται το σκάψιμο, το σκάλισμα και η κατασκευή των αυλακιών. Το σύνηθες λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι που τσαπίζουμε το χώμα περπατώντας με την όπισθεν όταν το σωστό είναι να πηγαίνουμε εμπρός. Το φτυάρι, ή αλλιώς λισγάρι χρησιμοποιείται από την πρωτόγονη εποχή για πολλαπλές εργασίες. Το χρησιμότερο για τον κήπο μας είναι το πατητό φτυάρι ή κοινώς πατόφτυαρο με μακρύ κοντάρι. Χρήσιμο είναι επίσης και το μικρό φτυράκι χειρός για την ελάχιστη μετατόπιση χώματος σε κάποιο σημείο. Αλλο εργαλείο είναι το σκαλιστήρι, για φύτευση και σκάλισμα. Χρήσιμο είναι και με μεγάλη ξύλινη λαβή αλλά και το σκαλιστήρι χειρός. Σε περίπτωση που χρησιμποιείται για φύτευση και εργάζονται 2 άτομα συχρόνως τότε ο πρώτος σκαλίζει όρθιος με το σκαλιστήρι με μεγάλη λαβή και ο δεύτερος κατόπιν φυτεύει. Εαν εργάζεται μόνο ένας στον λαχανόκηπο τότε το σκαλιστήρι χειρός είναι χρησιμότερο για να μη χάνεται χρόνος. Η τσουγκράνα, χρησιμοποιείται για καθαρισμό του χώματος από πέτρες, σβώλους και άλλα άχρηστα αντικείμενα καθώ επίσης και για ψιλοχωμματισμά και ισοπέδωση του εδάφους. Απαραίτητη είναι η απλή σταθερή τσουγκράνα με μεγάλη ξύλινη λαβή αλλά και η ρυθμιζόμενη τσουγκρανόσκουπα για απομάκρυνση ξεραμμένων χόρτων (χτένισμα). Το φυτευτήρι, για φύτευση γυμνόριζων φυτών ή με μπάλα χώματος. Χρησιμότερο είναι το φυτευτήρι χειρός εκτός εάν, όπως είπαμε και παραπάνω, εργάζονται δύο άτομα κι έτσι ο πρώτος ανοίγει όρθιος οπές στο έδαφος χρησιμοποιώντας φυτευτήρι με μεγάλη λαβή και ο δεύτερος τοποθετεί τα φυτά και πατάει το χώμα γύρω τους για να σταθεροποιηθούν και ποτίζει τοπικά με το ποτιστήρι. Εδώ αξίζει να σημειωθεί να σημειωθει πως για τα σπορεία καλό είναι στο ποτιστήρι να μπαίνει το πρόσθετο εξάρτημα που διασπείρει το νερό για να ποτίζει ομοιόμορφα.Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το εξάρτημα που μπαίνει στο λάστιχο ποτίσματος. Οταν τα φυτά μεγαλώσουν καλό είναι να ποτίζουμε χωρίς να ρίχνουμε νερό στα φύλλα ειδικά όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες για να αποφύγουμε τις ασθένειες που δημιουργούνται απο το ζεστό/υγρό περιβάλλον που μπορεί να δημιουργηθεί στο φύλλο. Χρειαζόμαστε επίσης έναν κασμά, για σκάψιμο εάν έχουμε χαλκώδες έδαφος και τέλος κουβά και καρότσι για μεταφορά εργαλείων, σπόρων και φυτών στο χώρο.

Αφού τακτοποιήσουμε τα εργαλεία μας είναι πολύ σημαντικό μετά απο κάθε χρήση να καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε σχολαστικά τα εργαλεία για να αποφευχθεί η μεταφορά μυκήτων βακτηρίων και ιών από το ένα μέρος του κήπου σε ένα άλλο. Εφόσον μας ενδιαφέρει η βιολογική καλλιέργεια των λαχανικών μας ο σχολαστικός καθαρισμών των εργαλείων είναι ακόμη πιο σημαντικός έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής της καλλιέργειάς μας από κάποια ασθένεια και χρειαστεί χημική παρέμβαση.

Για τον μήνα Φεβρουάριο καλό θα είναι να γίνει όλη η προετοιμασία με τα εργαλεία και τον σχεδιασμό του λαχανόκηπου καθώς επίσης και η καταγραφή λίστας των φυτών που επιθυμούμε να καλλιεργήσουμε, το σημείο του κήπου που θα φυτευτούν ανάλογα με το είδος την εποχή τους αλλά και με το είδος άρδευσης που έχουμε σκοπό να εφαρμόσουμε (αυλάκια, στάγδην, μπέκ κ.τλ).
Το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία του εδάφους εκτός κι εντός του θερμοκηπίου (εαν κατασκευάσουμε ή έχουμε) και η δημιουργία σπορείων που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Τσιότσιου Στέλλα
Τεχνολόγος Γεωπόνος
dramina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου