Σε συνεχή ενημέρωση παρακολουθείστε και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - www.paratiritis-news.com

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Το γλυκό των Σουλτάνων - Γλυκό του... Σαραγιού

Σαραγλί με καρύδια

Θυμάμαι, στο χωριό μου,
τη Δαλαμανάρα Άργους, τη θειά μου την Κατίνα, Θεός σχωρέσ' την (αν και δεν είχε αμαρτίες), που όταν έρχονταν οι γιορτές μας ετοίμαζε την κορυφαία γευστική απόλαυση, το αποκορύφωμα της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής της τέχνης: Σαραγλί με καρύδια. Δεν ξέρω αν η συνταγή που αντέγραψα θα πλησιάζει τα επίπεδα εκείνου του... θεϊκού γλυκού αλλά έτσι κι αλλιώς είναι το γλυκό των γλυκών της ανατολίτικης κουζίνας. Το γλυκό του Σαραγιού, άξιο για Σουλτάνους και συνδαιτημόνες μερακλήδες...

Υλικά

500 γραμμάρια καρυδόψιχα

2 κουταλάκια κανέλα

50 γραμμάρια ζάχαρη

300 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας

500 γραμμάρια φύλλο κρούστας για γλυκά

Για το σιρόπι

500 γραμμάρια νερό

1 κιλό ζάχαρη

Χυμός ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζουμε τα καρύδια στο γουδί ή στο multi, τα χοντροκόβουμε και στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας το μείγμα, ώστε τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν. Παίρνουμε ένα φύλλο και με ένα πινέλο το βουτυρώνουμε. Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση και κατά μήκος του βάζουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό. Πράττουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφού ολοκληρώσουμε, κόβουμε σε κομμάτια μήκους πέντε – έξι εκατοστών τα ρολά μας και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί κολλητά το ένα με το άλλο. Στη συνέχεια ρίχνουμε λιωμένο βούτυρο πάνω στα κομμάτια και ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού, Βράζουμε για τρία λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και μόλις βγάλουμε από το φούρνο τα σαραγλάκια μας, τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι και μετά από μισή ώρα περίπου, σερβίρουμε, είτε μόνα τους, είτε με τη συνοδεία παγωτό καϊμάκι ή παρφέ βανίλια.

dailynews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου