Σε συνεχή ενημέρωση παρακολουθείστε και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - www.paratiritis-news.com

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Κέϊκ πορτοκαλιού με σιρόπι

Έχοντας ως βάση τα μήλα των... Εσπερίδων

Σας έχουμε σήμερα μια όμορφη συνταγή κέικ από την Κύπρο, με βασικό συστατικό το πορτοκάλι...

Υλικά
3 μέτρια πορτοκάλια (420 γρ. περίπου, ζυγίστε τα),
125 γρ. βούτυρο σε κομματάκια (½ πακέτο ή ½ φλ.) + λίγο για τη φόρμα,
1 ½ φλ. ζάχαρη,
2 μεγάλα αβγά,
1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
½ φλ. αλεσμένα αμύγδαλα.

Για το σιρόπι

1 φλ. ζάχαρη,
1 πορτοκάλι η φλούδα (το πορτοκαλί μέρος μόνο), σε ψιλά μπαστουνάκια,
2/3 φλ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού,
1/3 φλ. νερό.

Εκτέλεση

Βάζετε τα πορτοκάλια σε μια μέτριου μεγέθους κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με κρύο νερό και τα βράζετε στη φωτιά μέχρι να κοχλάσουν. Τα στραγγίζετε και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία 2 ακόμη φορές. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε ελαφρά ένα μια φόρμα (χωρίς τρύπα) διαμέτρου 22 εκ. περίπου. Ύστερα, «ντύνετε» τον πάτο και τα πλευρά της με αντικολλητική λαδόκολλα. Κοσκινίζετε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με το απλό αλεύρι (τα περνάτε από ψιλό σουρωτήρι).

Τεμαχίζετε τα πορτοκάλια, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα αλέθετε στο πολυμίξερ ή το μπλέντερ να γίνουν πουρές. Τα αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα δεύτερο, μικρότερο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και ύστερα χτυπάτε μέσα ένα- ένα τα αβγά. Ρίχνετε το μίγμα στα αλεσμένα πορτοκάλια και το ανακατεύετε για να ομογενοποιηθεί. Μετά, ανακατεύετε μέσα λίγο-λίγο το αλεύρι και τα αλεσμένα αμύγδαλα και αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα.

Ψήνετε το κέικ για 45 περίπου λεπτά, το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε μέσα στη φόρμα του για 5 λεπτά. Ύστερα το αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα.

Στο μεταξύ, μέχρι να ψηθεί το κέικ ετοιμάζετε το σιρόπι: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, χωρίς να κοχλάσουν, μέχρι μόνο να λιώσει η ζάχαρη. Ύστερα, το αφήνετε να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και το βράζετε για 2 λεπτά. Το αποσύρετε από τη φωτιά.

Βάζετε τη σχάρα με το κέικ πάνω από ένα ταψί για να μαζεύει το σιρόπι και το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Μαζεύετε το σιρόπι που έπεσε στο ταψί και το ξαναπεριχύνετε, μέχρι να το απορροφήσει όλο. Το σερβίρετε χλιαρό ή κρύο.


Πηγή: εφημερίδα Φιλελεύθερος (Κύπρος)

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟΟΟΟ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ .....ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥΣΤΑΙΡΑ...ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ..... ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΤΡΙΣΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή