Σε συνεχή ενημέρωση παρακολουθείστε και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - www.paratiritis-news.com

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αχ και να γνωρίζαμε τι μας ταΐζουν…


Αυτές τις μέρες έχει κορυφωθεί η ανησυχία με το σκάνδαλο της διάθεσης τεραστίων ποσοτήτων αλογίσιου κρέατος, το οποίο περνούσε στην ευρωπαϊκή αγορά ως βοδινό. Το κρέας έφευγε από τη Ρουμανία με την σαφή σήμανση «κρέας αλόγου» αλλά αργότερα η σήμανση άλλαζε σε «βοδινό».

Η γαλλική εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Spanghero πωλούσε, εν γνώσει της, κρέας αλόγου με τη σήμανση «βοδινό» στην Comigel, η οποία παρασκεύασε κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα στο Λουξεμβούργο – μέρος της ευθύνης φαίνεται να βαρύνει και την Comigel, τα προϊόντα της οποίας πωλούνται σε πολλές χώρες. Μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι η επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών φαρμακευτική ουσία «φαινυλοβουταζόνη», εντοπίστηκε σε κουφάρια αλόγων που σφάχτηκαν στην Βρετανία και τα περισσότερα έχουν εξαχθεί στην Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αρχή αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA). Αυτό σημαίνει ότι το επικίνδυνο φάρμακο έχει περάσει στην τροφική αλυσίδα.
Πέρυσι, τέτοια εποχή, ο διάσημος τηλεοπτικός σεφ Τζέιμι Όλιβερ αναφέρθηκε στην χρήση από τα McDonald’s  ενός συστατικού βιομηχανοποιημένων τροφίμων, το οποίο ο ίδιος αποκάλεσε «ροζ γλίτσα».
Ο Όλιβερ προκάλεσε αναστάτωση στο τηλεοπτικό του κοινό, όταν αποκάλυψε ότι τα McDonald’s χρησιμοποιούσαν υδροξείδιο του αμμωνίου (E527) προκειμένου να μετατρέψουν λιπαρά απομεινάρια βοδινού κρέατος σε κιμά για τα χάμπουργκέρ τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επίσης, είναι γνωστός ο όρος, που αναφέρεται σε τρόφιμα: «τεχνικώς αρωματισμένο & τεχνικώς χρωματισμένο». Και εδώ μιλούμε για κάθε είδους τρόφιμα, από χάμπουργκερς μέχρι καραμέλες…
Δυστυχώς, στις μέρες του άκρατου καπιταλισμού και της διεκδίκησης της ευκολίας από μέρους του καταναλωτή, είναι μαθηματικά σίγουρο πως τέτοιες περιπτώσεις δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, σε κάθε επίπεδο της παρασκευής τροφίμων για τον σύγχρονο άνθρωπο. Κανείς δεν βρίσκεται έξω από το παιχνίδι, θέλει δεν θέλει ούτε κι αυτός που π.χ. εκτρέφει σπιτικά κοτόπουλα για να ξέρει τι τρώει. Γιατί δεν ξέρεις τι τρως αν τα ταΐζεις καλαμπόκι από τα υβρίδια που κατακλύζουν την αγορά ούτε φύραμα με σόγια βιομηχανική και πιθανώς μεταλλαγμένη…
Πρέπει, λοιπόν, να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε τη διαδρομή αυτού που μπαίνει στο πιάτο μας και γεμίζει το ποτήρι μας και στο βαθμό που μπορούμε, να παράγουμε, όσοι ζούμε σε επαφή με τη φύση, τρόφιμα καθαρά και υγιεινά από το επίπεδο του… DNA τους μέχρι την τελική τους μορφή!
Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
Αγρότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου