Σε συνεχή ενημέρωση παρακολουθείστε και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - www.paratiritis-news.com

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

Πλάτανος Κυνουρίας


"Πνιγμένος" στη βλάστηση και στα νερά

Ο Πλάτανος Κυνουρίας είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα (Μαλεβού), στη βάση μιας καταπράσινης ρεματιάς σε υψόμετρο 440 μ.. Γύρω του ένα πανέμορφο και παρθένο φυσικό περιβάλλον γεμάτο καστανιές, πεύκα και έλατα. Το χωριό είναι γραφικότατο και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός...
Παραδοσιακά νοικοκυρεμένα σπίτια, στενά πλακόστρωτα και ασπρισμένα δρομάκια, πλούσια βλάστηση (αχλαδιές, κερασιές και καρυδιές) και άφθονα νερά συνθέτουν την εικόνα του χωριού και προσφέρουν στον επισκέπτη ηρεμία και γαλήνη. Μάλιστα το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την συνύπαρξη βλάστησης που συναντάται σπάνια: αμπέλια, πεύκα, έλατα, ελιές, δρύς και πλούσια ποικιλία βοτάνων.


Στο χωριό υπάρχει ένας παλιός νερόμυλος που εκινείτο από κοντινή πηγή και δίπλα του όμορφη πέτρινη βρύση. Πίσω από αυτήν σώζεται η παλιά βρύση. Στην είσοδο του χωριού σχηματίζεται μικρός καταράκτης από τα νερά που έρχονται από ψηλότερα. Πανέμορφη και επιβλητική είναι η παλιά εκκλησία του χωριού, η Αγία Άννα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης o πύργος του Μοίρα, πυργόσπιτο με γωνιακή αμυντική κατασκευή (κλουβί).


Το χωριό προσφέρεται σαν αφετηρία για αξέχαστες οδοιπορικές διαδρομές στον Πάρνωνα, Νοτιανατολικά του χωριού υπάρχει το όμορφο φαράγγι Σπηλάκια, με πυκνή βλάστηση και άφθονο νερό. Το φαράγγι καταλήγει στον ποταμό Βρασιάτη και προσφέρεται για οδοιπορία και περιπλάνηση. Στα τοιχώματα του φαραγγιού είναι η ενδιαφέρουσα σπηλιά του Σωτήρα.


Οπως και στα άλλα ορεινά χωριά της Αρκαδίας και ειδικότερα της Κυνουρίας, και εδώ υπάρχει μαρασμός και ερήμωση. Αν και το 1991 απογράφτηκαν 310 κάτοικοι, στο χωριό κατοικούν μόνιμα λιγότεροι από 50 κάτοικοι, όλοι ηλικιωμένοι. Το καλοκαίρι η κίνηση ζωηρεύει, αφού καταφθάνουν αρκετοί παραθεριστές με καταγωγή, καθώς και επισκέπτες. Στο χωριό υπάρχουν καφενεία και ταβέρνες.


Το Μάιο διοργανώνονται εδώ οι Γιορτές των Κερασιών, στη γέμιση του φεγγαριού του Αυγούστου διοργανώνονται  οι Γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων με πλούσιες εκδηλώσεις, τον Οκτώβριο το Τουρνουά Ταβλιού και η Γιορτή του Κάστανου.  Οι γιορτές  προσελκύουν αρκετό κόσμο από την περιοχή αλλά κι από όλη την Ελλάδα.

Θα φάτε και θα μείνετε στον πανέμορφο Ξενώνα "Πλάτανος" (τηλ. 6976 62 30 99 – 6974 81 73 79). Τιμές λογικότατες, φιλοξενεία άψογη.

Στο χωριό φτάνει κανείς από τον Αγιο Πέτρο ή το Άστρος.Ο δρόμος από τον Πλάτανο συνεχίζει ανηφορικά προς τη Σίταινα και την Καστάνιτσα (6 χιλ.).

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου