Σε συνεχή ενημέρωση παρακολουθείστε και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - www.paratiritis-news.com

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Η περιοχή του Ασπροποτάμου στα Τρίκαλα

Πάνω στην οροσειρά της Πίνδου

Το πιο όμορφο κομμάτι της Πίνδου
στο Νομό Τρικάλων είναι αναμφίβολα η περιοχή του Ασπροποτάμου. Από εδώ πηγάζει ο Αχελώος που ονομάζεται Ασπροπόταμος, όνομα το οποίο χρωστάει στα διαυγή, ορμητικά νερά του.

Εντύπωση από την πρώτη στιγμή στα μάτια του επισκέπτη, κάνει το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής, αφού η επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα παραμένει ακόμη περιορισμένη...

Το όνομα Ασπροπόταμος είναι το εναλλακτικό όνομα του ποταμού Αχελώου που οι ντόπιοι επίσης ονομάζουν “Άσπρο”
Η περιοχή Ασπροποτάμου μαζί με την αντίστοιχη του Μαλακασίου αποτελούν την καρδιά του Βλάχικου πολιτισμού. Το 19ο αιώνα, υπήρχαν στην περιοχή πάνω από 40 βλάχικα χωριά και οικισμοί εκ των οποίων τα περισσότερα υπάρχουν μέχρι σήμερα και υπάγονται στο νομό Τρικάλων.
Τα χωριά που βρίσκονται στην περιοχή είναι : η Ανθούσα, το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Αγία Παρασκευή, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα και το Στεφάνι.

Φυσική ομορφιά
Η περιοχή είναι κυριολεκτικά κατάφυτη από έλατα αλλά και βελανιδιές, οξιές και πλατάνια, ενώ παντού ρέουν μικροί ποταμοί και παραπόταμοι του Ασπροποτάμου. O Ασπροπόταμος σχηματίζεται από δύο παραπόταμους που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας από την Κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το Όρος Λάκμος (Περιστέρι). Η περιοχή φιλοξενεί σημαντική πανίδα όπως καφέ αρκούδες και ζαρκάδια.
Ιδιαίτερα την άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια αξίζει να επισκεφθείτε τη δρακολίμνη Βερλίγκα στο χωριό Χαλίκι. Οι Δρακόλιμνες αποτελούν ένα γεωλογικό φαινόμενο που οφείλεται στην εποχή των παγετώνων και μαζί με την Μαύρη Πεύκη είναι τα απομεινάρια αυτής της εποχής στα Ελληνικά βουνά.

Πότε να πάτε και που να μείνετε
Η περιοχή κατοικείται κυρίως τους θερινούς μήνες οπότε αυτή είναι και η καλύτερη περίοδος για επίσκεψη. Ιούλιο και Αύγουστο υπάρχουν πανηγύρια με πιο σημαντικό αυτό της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου σε Χαλίκι, Τζούρτζια και Ανθούσα.

Η περιοχή διαθέτει ξενοδοχεία στα οποία μπορείτε να μείνετε. Μην φανταστείτε μεγάλη τουριστική υποδομή. Άλλωστε ένα στοιχείο που κάνει την περιοχή όμορφη είναι η έλλειψη μαζικού τουρισμού. Ωστόσο υπάρχουν αξιόλογοι ξενώνες και ξενοδοχεία στα Τρία Ποτάμια, στο Χαλίκι, στη Πολυθέα, στη Κρανιά και αλλού.

Καταφύγια
Στην κορυφή Αστραπή του Κόζιακα (1.738 μ.), είναι το καταφύγιο "Χατζηπέτρος", που φιλοξενεί 16 άτομα. Λίγο έξω από τον Κλεινό (3 χλμ.) υπάρχει το καταφύγιο της Τριγγίας με δυνατότητα φιλοξενίας 20 ατόμων. Περισσότερες πληροφορίες στον Σ.Ο.Χ. Τρικάλων, Καποδιστρίου 44, τ.κ. 42 100 Τρίκαλα, Τηλ : 24310 28943.

Τι να δείτε
Την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών, έναν από τους πιο αξιόλογους βυζαντινούς ναούς της Ελλάδας. Κτίσθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα σε ρυθμό βασιλικής με τρία κλίτη. Διαθέτει 13 τρούλους. Εξωτερικά διακρίνονται ανάγλυφες παραστάσεις, κάτι που συναντάμε και σε άλλες εκκλησίες της περιοχής. Ο ναός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπ. Πολιτισμού.

Τα πετρόχτιστα τοξωτά γεφύρια σχεδόν σε όλα χωριά Τα πιο αξιόλογα είναι το γεφύρι του Μίχου στην Ανθούσα, τα γεφύρια του Μιχαλάκη Φίλου και της Καπραρίας στο Χαλίκι και το γεφύρι του Γκίκα στην Κρανιά.

Τα παλιά αρχοντικά και τις πέτρινες βρύσες. Χαρακτηριστική είναι η πέτρινη βρύση Ανθούσα όπου η έξοδος του νερού γίνεται από το στόμα ανθρώπινου πέτρινου κεφαλιού καθώς και οι βρύσες του Φίλου και η Φονίσκα στο Χαλίκι.

Δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί κάποιος στην περιοχή του Ασπροποτάμου είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Τα βουνά με την μεγάλη ποικιλότητά τους προσφέρονται για πεζοπορία κατά την διάρκεια της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου, να συναντήσει σπάνια ζώα και φυτά, να βελτιώσει τη σωματική του υγεία και να ηρεμήσει ψυχικά ξεφεύγοντας από την πίεση, το άγχος και το θόρυβο των αστικών κέντρων.

Κατάβαση ποταμού - Rafting
Στη περιοχή Τρία Ποτάμια υπάρχει κέντρο που αναλαμβάνει την οργάνωση και ασφαλή κατάβαση του Ασπροποτάμου με Ράφτινγκ και Κανόε-Καγιάκ.

Ποδήλατο βουνού - Mountain bike
Μπορείτε να κάνετε ποδηλασία στην περιοχή Τρία Ποτάμια είτε στο κύριο οδικό δίκτυο είτε σε δασικούς δρόμους, θαυμάζοντας την φυσική ομορφιά.

Πεζοπορία - Trecking
Από την περιοχή του Κόζιακα διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Ένα σημαντικό δίκτυο μονοπατιών που οδηγεί σε όλες σχεδόν τις κορυφές των γύρω βουνών. Επίσης μπορείτε να ακολουθήσετε δασικούς δρόμους προς τα χωριά της περιοχής.

Πεζοπορία στη δρακόλιμνη Βερλίγκα στο χωριό Χαλίκι.

Πώς θα πάτε
Με το αυτοκίνητο σας είτε από Καλαμπάκα, Μουργκάνι, Καστανιά είτε από Πύλη, Ελάτη και Περτούλι. Επίσης με το ΚΤΕΛ του Νομού Τρικάλων και τα δρομολόγια του προς την περιοχή.

Και επειδή Ασπροπόταμος σημαίνει...ελληνική ύπαιθρος και η ελληνική ύπαιθρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κλαρίνο, κλείνουμε τη σελίδα αυτή με ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από τη... ψυχή του ποταμιού.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ
ΜΑΡΟΥΣΙΑΝΑ

Η Μαρουσιάνα, ένα από τα πιο αγαπημένα δημοτικά τραγούδια της περιοχής, τραγουδισμένη από τον Γαρδικιώτη γιατρό Κ. Σωτήρη Τόγελο αντιλαλεί από άκρου σ' άκρου στην περιοχή, σκαρφαλώνει στην Κακαρδίτσα, κατηφορίζει τη Μαρόσα, ταξιδεύει ως τ' Αυγό και γυρνά μέχρι την Μπουντούρα. Καλή... ακρόαση!

Πηγές: greekballoon.com & 3kala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου