Σε συνεχή ενημέρωση παρακολουθείστε και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - www.paratiritis-news.com

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Παραδοσιακή συνταγή της Κυριακής 25/9/11

Αυγά καγιανά με κόκκινη πιπεριά & ώριμες τομάτες

Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό! 
Δεν πιστεύω πως υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα που δεν έχει στις γευστικές του/της αναμνήσεις μια γιαγιά ή μια μαμά να φτιάχνει “αυγά καγιανά” ή “αυγά με τομάτα” στα γρήγορα, σαν ένα απρογραμμάτιστο φαγητό.

Τα υλικά είναι βασικά σε κάθε κουζίνα και δεν ξέμενε κανείς από αυτά: αυγά, φρέσκια τομάτα, λάδι. Και με ό,τι παραπάνω είχε κανείς το πλούτιζε το πιάτο: πιπεριές, ελιές, ζυμωτό ψωμί, παξιμάδια…


Κι εγώ τις ίδιες αναμνήσεις έχω, φυσικά. Η δική μου μαμά έβαζε και κόκκινη πιπεριά στη σάλτσα τομάτας και μερικές φορές και κομματάκια πράσινης καυτερής πιπεριάς. Όταν σερβίριζε, πασπάλιζε με φρέσκια ρίγανη και μοσχοβόλαγε ο τόπος!

Το μυστικό στον καλό καγιανά είναι να ψήσετε καλά τη σάλτσα τομάτας ώστε να στεγνώσει όσο περισσότερο γίνεται, χωρίς να την αφήσετε να καεί βέβαια (σκουραίνει πάρα πολύ). Έτσι δεν θα βγάλει τα υγρά της μέσα στα αυγά και το σύνολο θα μπορέσει να ψηθεί σωστά (για να μην μυρίζουν τα αυγά) και να σερβιριστεί χωρίς να βγουν ζουμιά στο πιάτο.

Υλικά:

3 κούπες τομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια (χωρίς σπόρια και ζουμιά)
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ή 2 πράσινες πιπεριές, σε ροδέλες
6 αυγά
Ελιές, ρόκα και παξιμάδια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίξτε λάδι να καλύψει ελαφρά τον πάτο. Προσθέστε τις τομάτες και τις πιπεριές και μια πρέζα αλάτι. Αφήστε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν οι τομάτες, να κατεβάσουν τα υγρά τους.

Σκοπός δεν είναι να γίνει ενιαίος πολτός, θέλουμε να κρατήσουμε τα κομματάκια της τομάτας εμφανή. Γι’αυτό ανακατεύετε όσο χρειάζεται για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κολλήσει (ή καίγεται) στον πάτο. Οι τομάτες -επειδή έχουν πολλά σάκχαρα- πιάνουν εύκολα στο τηγάνι. Κρατείστε τη θερμοκρασία μέτρια και το τηγάνι ξεσκέπαστο, να εξατμίζονται τα υγρά. Δοκιμάστε τη γεύση και διορθώστε τη (αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι, ό,τι πιστεύετε ότι χρειάζεται).

Χτυπήστε τα αυγά με σύρμα ή με πηρούνι. Πριν τα ρίξετε στο τηγάνι, βεβαιωθείτε ότι τα υγρά της τομάτας έχουν εξατμιστεί και προσθέστε λίγο ακόμα λάδι.

Ρίξτε τα αυγά και με ένα ξύλινο κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης, αρχίστε να κάνετε μικρά κυκλάκια σ’όλο το τηγάνι για να ανακατεύετε απαλά τα αυγά με τη σάλτσα, ενω αυτά ψήνονται.

Συνεχίστε μέχρι να τα δείτε να σταθεροποιούνται και να αρχίσουν να γίνονται σπυρωτά. Εδώ σταματάτε το ανακάτεμα και τα αφήνετε να ψηθούν ακόμα λίγο (είναι το στάδιο που χάνουν τη “μυρωδιά του αυγού”).

Προσθέστε φρέσκια ρίγανη ή φυλλαράκια φρέσκιας ματζουράνας ή κομμένο σε λωρίδες φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό.

Μερικές φορές, τα παιδιά μου ζητούσαν να βάλω τα παξιμαδάκια μέσα στο τηγάνι για να μαλακώσουν, με τα όποια υγρά της τομάτας είχαν μείνει. Μερικές φορές βάζαμε και φέτα στο τέλος να ζεσταθεί.

Σερβίρετε και περιχύστε με φρέσκο ελαιόλαδο. Το ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό είναι άρτυμα, δίνει παραπάνω γεύση!

tastefull.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου